Over ons

De Kitefoil Cup Holland is ontstaan uit de zoektocht naar een simpele manier om gezamenlijk te racen. Na de dood van de formula kite klasse door de opkomst van de kitefoils (tegelijk met de beslissing om deze kite klasse uit te sluiten van de Olympische spelen van 2016) waren er al jaren geen kite races meer in Nederland. Na de deelname aan het Open Belgisch kampioenschap in 2015 waar al direct podia gevaren werden zijn Sander de Kok, Koen Schepers en Evan Kruger begin 2016 begonnen met maandelijks een baan uit te zetten en de uitslagen bij te houden waarbij iedereen kon aansluiten die wilde meevaren.

Dat ging toen nog door ieders horloge gelijk te zetten en op de afgesproken tijd van start te gaan om een paar dobberende vlaggenstokken heen. In juli van dat jaar zijn we door Bram Hoogendijk op Scheveningen uitgenodigd waar we met 14 racers aan de startlijn verschenen, waarvan veel oud formula riders die nu de Kitefoil ontdekt hadden.

De eerste jaren verliepen zonder startboot, het wedstrijd bord op de kant had een klok waar iedereen de exacte starttijd op kon timen en iedereen kwam na elke race aan de kant om zijn positie op het bord te schrijven. Door het overzichtelijk aantal racers en afwezigheid van een startboot konden we zo met minimale middelen toch eens per maand een volle dag racen.

Eind 2018 was de vloot inmiddels gegroeid naar 26 deelnemers. Tevens werd toen duidelijk dat kitesurfen definitief een Olympische sport werd met een mixed relay tijdens 2024 spelen in Frankrijk op kitefoils. Met oog op een toename van het aantal racers en het stijgende niveau is er met ondersteuning van het Watersport verbond in 2019 opgeschaald. We zijn toen de vloot gaan opsplitsen in goud en zilver en alle wedstrijden met startboot gaan varen. De zilvervloot werd een opstap naar de gouden vloot waar er op het scherpst van de snede geracet werd met internationale toppers uit de omliggende landen. Er werd dat jaar ook een trainingsprogramma vanuit het Watersport verbond gestart voor de opkomende talenten die zich in de schijnwerpers hadden gevaren tijdens de Kitefoil Cup Holland om in 2024 een gooi te doen naar een Olympische medaille.

De kracht van de foilcup zit hem dan ook in de toegankelijkheid en het feit dat iedereen op zijn niveau een plek geboden word om het foil racen te ontdekken of naar een hoger niveau te tillen. Het racen staat bij ons dan ook voorop waarbij we het aantal regels zo minimaal mogelijk houden.

Het team nieuwe team voor 2023 bestaat uit:

  • Menno Ringnalda
  • Kim van der Berg

Ondersteund door het Watersport verbond, Nederlandse kitesurf vereniging en onze vaste wedstrijdleider Alex Hoeve.